با همسر معتاد (زن یا شوهر) چگونه باید رفتار کرد؟ اگر با وجود اعتیاد به همسرتان علاقه دارید و تصمیم گرفتهاید که با او زندگی کنید، با رعایت برخی نکات میتوانید هم از آسیب دیدن خود و فرزندانتان پیشگیری کنید و هم انگیزه ترک را در همسرتان بالا ببرید. درست است که پاک شدن و تغییر فرد معتاد به انگیزه و خواست خودش بستگی دارد اما نقش خانواده نیز بسیار کلیدی است. برخوردهای نامناسب میتواند اعتیاد فرد را تشدید نماید. با آگاهی از نحوه برخورد با همسر معتاد، میتوانید به او کمک کنید تا فرایند ترک را با سهولت بیشتری پشت سر بگذارد.
چگونگی ارتباط با همسر معتاد؟
برای آنکه بتوانید با کسی که معتاد است یک زندگی را ادامه دهید، نیازمند کسب اطلاعات و مهارتهایی در این زمینه هستید. بدون آموزش مهارت ها و استفاده از تکنیک های لازم، نمی توانید زندگی خود را سر و سامان ببخشید و به مسیر درست برگردید. در این لحظات است که نقش مرکز مشاوره و مشاوران متخصص بیش از پیش مشخص می شود.
برای ارتباط برقرار کردن با همسرتان در دوران اعتیاد نکات زیر را در نظر بگیرید:
- قاطع باشید اما سرزنش نکنید
- کنترل و مچگیری نکنید
- موقع نشئگی با او صحبت نکنید
- مراقب حمایت های ناسالم باشید
- قواعد محکم داشته باشید
- او را عضوی از خانواده بدانید
- از خودتان در مقابل اعتیاد همسرتان محافظت کنید
برای درک نحوه برخورد با همسر معتاد، اول اعتیاد را بشناسید
برای درک چگونگی نحوه رفتار با همسر معتاد، مهم است که قبل از هر چیز محرک های اعتیاد را بدانید . اعتیاد بیماری ای است که باعث تغییراتی در مغز می شود . در افراد مبتلا به اعتیاد ، گیرنده های دوپامین ( Dopamine ) فعال می شوند و به مغز می گویند که مواد مخدر ، پاداش هستند . با گذشت زمان ، مغز تغییر کرده و به مواد مصرف شده وابسته می شود.
به دلیل چنین تغییر قابل توجهی در مغز ، اعتیاد یک بیماری مزمن یا طولانی مدت محسوب می شود . این اختلال می تواند به اندازه ای قدرتمند شود که شوهر شما به سختی می تواند مصرف موادش را کنترل کند حتی با وجود اینکه می داند این کار چه عواقب جسمی ، روحی و مالی ای برای او دارد.
اما اعتیاد قابل درمان است . توانبخشی از طریق بستری شدن می تواند راه حل کوتاه مدتی باشد در حالی که مشاوره و آموزش سلامت می تواند تأثیر بلندمدت داشته باشد . در حین ترک ، کمک و حمایت دوستان و اعضای خانواده نیز ضروری است . اعتیاد می تواند یکی از جدی ترین شرایطی باشد که افراد با آن مقابله می کنند و نیاز به کمک اشخاص مختلف از جمله پزشکان ، دوستان و اعضای خانواده دارد.
اعتیاد چگونه بر خانواده تأثیر می گذارد؟
اعتیاد همه اعضای خانواده را از طریق راه های مختلف تحت تأثیر قرار می دهد . بعضی از این تأثیرات عبارتند از:
اضطراب و استرس
افسردگی
احساس گناه
خشم و سرافکندگی
بی ثباتی در قوانین، برنامه ها و روال ها
خطر جسمی و امنیتی و امکان خشونت خانگی (این خطر زمانی که فرد مست یا به دنبال مواد مخدر است افزایش می یابد)
تا کی به ارتباط با همسر معتاد ادامه دهیم؟
این که تا چه زمانی در کنار همسر معتادتان زندگی کنید به ظرفیتهای روانی خودتان بستگی دارد. اما به طور کل تا زمانی که مصرف مواد و عوارض آن، همسرتان را در شرایطی قرار نداده که به شما آسیبی بزند و رفتارش تا حد غیرقابل تحملی غیرطبیعی نشده، میتوانید به ادامه ارتباط فکر کنید. اگر همسر شما به دلیل مصرف مواد دچار مشکلات روانشناختی شدید مانند پرخاشگری، افسردگی و حالات توهم و هذیان است، دیگر نمیتوان با ارتباط موثر او را تحت تاثیر قرار داد. اختلالات هذیان و توهم که فرد را درگیر می کند، در بینش و ادراک فرد از واقعیت تاثیر می گذارند و حتی ممکن است منجر به آسیب به خود یا دیگران شود. پس در این شرایط آماده باشید تا از اورژانس پزشکی، اورژانس اجتماعی (123) و یا حتی پلیس کمک بگیرید. برای اطلاعات بیشتر در مورد اختلالات هذیانی کلیک کنید.
- ۰۱/۰۳/۰۸