نیلوفرانه | روانشناسی - روانکاوی - مشاوره

  • ۰
  • ۰

در ﮔﺬﺷﺘﻪ اﻧﺘﺨﺎب ﻣﺸﺎﻏﻞ ﺗﻮﺳﻂ اﻓﺮاد ﺑﺴﯿﺎر ﻣﺘﻔﺎوتﺗﺮ از ﺷﺮاﯾﻂ ﮐﻨﻮﻧﯽ ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺟﻮاﻧﺎن ﺧﺎﻧﻮاده ﻣﻌﻤﻮﻻ ﻣﺸﺎﻏﻞ و ﺣﺮﻓﻪ ﺧﻮد را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﻮروﺛﯽ از ﭘﺪران ﺧﻮد درﯾﺎﻓﺖ ﻣﯽﮐﺮدﻧﺪ و در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻣﺸﺎوره ﺷﻐﻠﯽ ﭼﻨﺪان ﻣﻔﻬﻮم و اﻫﻤﯿﺘﯽ ﺑﺮای آﻧﺎن ﻧﺪاﺷﺖ. اﻣﺎ ﺑﺎ ﺷﺮوع ﭘﯿﭽﯿﺪهﺗﺮ ﺷﺪن ﺟﻮاﻣﻊ ، ﮔﺴﺘﺮش ﯾﺎﻓﺘﻦ ﺣﺮﻓﻪﻫﺎ و ﻣﺸﺎﻏﻞ ﻣﺘﻌﺪد ، ﺗﺨﺼﺼﯽﺗﺮ ﺷﺪن ﺣﺮﻓﻪﻫﺎ و اﺣﺴﺎس ﻧﯿﺎز ﺑﻪ ﻫﻤﺨﻮاﻧﯽ ﺑﯿﻦ ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ ﻓﺮد و ﻧﻮع ﺣﺮﻓﻪ ﻧﯿﺎز ﻣﺮاﮐﺰ ﺻﻨﻌﺘﯽ  ﺑﻪ اﻓﺮاد ﻣﺎﻫﺮ، اﻓﺰاﯾﺶ ﺑﯽروﯾﻪ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺟﻮان ﮐﺸﻮرﻫﺎ و اﻓﺰاﯾﺶ داﻧﺶ آﻣﻮزان و ... زﻣﯿﻨﻪ و اﺣﺴﺎس ﻧﯿﺎز ﺑﻮﺟﻮد ﻓﺮآﯾﻨﺪی ﺑﺎ ﻋﻨﻮان راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ ﺷﻐﻠﯽ را ﻓﺮاﻫﻢ ﺳﺎﺧﺖ ﺣﻖ ﻣﺴﻠﻢ ﻫﺮ اﻧﺴﺎﻧﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﻐﻠﯽ را آزاداﻧﻪ اﻧﺘﺨﺎب ﮐﻨﺪ و ﺑﻪ اﻧﺠﺎم آن ﻣﺸﻐﻮل ﺷﻮد.

 

مشاوره شغلی و تاثیر آن در انتخاب شغل

ﺑﺮای اﻧﺘﺨﺎب درﺳﺖ و ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺷﻐﻞ ﻣﺸﺎوره و راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ ﺷﻐﻠﯽ ﺑﺎﯾﺪ ﻓﺮد را از ﻧﯿﺎزﻫﺎی ﺷﻐﻠﯽ ﮐﺸﻮر آﮔﺎه ﺳﺎزد و رﻏﺒﺖ ﻫﺎ و اﺳﺘﻌﺪادﻫﺎﯾﺶ را ﺑﻪ او ﺑﺸﻨﺎﺳﺎﻧﺪ. راﻫﻨﻤﺎ ﻓﻘﻂ ﻧﻘﺶ ﻣﺸﻮرتی دارد و ﻫﯿﭽﮕﺎه ﻓﺮد را ﺑﻪ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﻐﻞ ﻣﻌﯿﻨﯽ ﻣﺠﺒﻮر ﻧﻤﯽ ﮐﻨﺪ در ﻋﯿﻦ ﺣﺎل ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪﺷﻐﻞ و ﯾﺎ ﺷﺎﻏﻠﯽ را ﺑﻪ ﻣﺮاﺟﻊ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد دﻫﺪ ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﺳﺎﻧﺪرﺳﻮن راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ و ﻣﺸﺎوره ﺷﻐﻠﯽ ﺟﺮﯾﺎن ﭘﯿﻮﺳﺘﻪ و ﻣﺪاوﻣﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در اﺟﺮای آن ﺑﺎﯾﺪ ﺗﻤﺎم اﺑﻌﺎد وﺟﻮدی ﻓﺮد ﺗﺎﮐﯿﺪ ﺷﻮد وﻧﺤﻮه رﺷﺪ،ﻃﺮزتلقی ها ،اﺣﺴﺎﺳﺎت و ﻧﮕﺮاﻧﯿﻬﺎی اﻧﺴﺎن دﻗﯿﻘﺎ ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﻮد راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ ﺷﻐﻠﯽ ﺑﻪ ﻧﻈﺮﻓﺮاﻧﮏ ﭘﺎرﺳﻮﻧﺰ ﮐﻤﮏ ﺑﻪ ﻓﺮد اﺳﺖ ﺗﺎ ﺷﻐﻞ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ را اﻧﺘﺨﺎب ﮐﻨﺪ،ﺑﺮای اﻧﺠﺎم دادن آن آﻣﺎده ﮔﺮدد و ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ آﻣﯿﺰی ﺑﻪ آن اﺷﺘﻐﺎل ورزد.

 

مشاوره ﺷﻐﻠﯽ ازاﯾﻦ دﯾﺪﮔﺎه 3 ﻣﺮﺣﻠﻪ دارد:

  • ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺗﻮاﻧﺎﯾﯿﻬﺎ، رﻏﺒﺘﻬﺎ وﻣﺤﺪودﯾﺘﻬﺎی ﻓﺮد،
  • ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﺸﺎﻏﻞ و ﻓﺮﺻﺖ ﻫﺎی ﺷﻐﻠﯽ ﺟﺎﻣﻌﻪ،
  • ﺑﺮﻗﺮاری ﺳﺎزش ﻣﻨﻄﻘﯽ ﺑﯿﻦ ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻓﺮدی و ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﺷﻐﻠﯽ

 

مشاوره شغلی چیست؟

شاید تا به امروز چیزهای زیادی درمورد مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره تحصیلی و… شنیده باشید. اما کمتر کسی است که به طور کامل مشاوره شغلی را نیز بشناسد. مشاوره شغلی شامل خدماتی است که به شما در انتخاب یک شغل متناسب با شخصیتتان کمک می‌کند. این شیوه از راهنمایی می‌تواند در شناسایی و ثابت قدم ماندن در اهداف شغلیتان تاثیرگذار باشد و به شما کمک کند تا بتوانید اقدامات لازم برای تحقق آن‌ها را انجام دهید.

 

چه افرادی به مشاوره شغلی نیاز دارند؟

شاید تصور کنید مراجعه به یک مشاوره برای یافتن شغل رضایت بخش تنها مخصوص افرادی است که به تازگی قصد ورود به بازار کار دارند. اما در حقیقت این یک تصور اشتباه است! چرا که پیش می‌آید که یک نفر سال‌ها در یک سازمان مشغول به کار است، اما رضایت شغلی کافی را ندارد و نیاز است تا یک نفر او را در این زمینه راهنمایی کند.

در واقع مشاور شغلی می‌تواند برای هرکسی مفید باشد. یک نفر که در شرایط مختلف انتخاب شغل، ورود مجدد به کار پس از گذراندن مرخصی، اخراج یا انصراف از شغل پیشین و… قرار گرفته، به هر حال نیاز به یک متخصص دارد تا در چنین مواقعی در کنارش باشد و با راهنمایی‌های حرفه‌ای، او را در جهت رسیدن به اهدافش یاری کند. خوب است بدانید که حتی اگر شاغل باشید نیز همچنان مشاوره شغلی می‌تواند بر روی موفقیت شما تاثیرگذار باشد.

 

اهمیت مشاوره شغلی چیست؟

به طور کلی مشاوره شغلی خدمات متنوعی را در برمی‌گیرد. این خدمات از ارزیابی شغلی تا نوشتن یک رزومه را در شامل می‌شود. برای اینکه با جزئیات بیشتری از اهمیت مشاوره شغلی آشنا شوید، در ادامه این بخش با ما همراه باشید.

آزمون‌ها و ارزیابی‌های مهارتی

در یک جلسه مشاوره شغلی، شناسایی زمینه شغلی مناسب شخصیت شما به کمک انجام تست‌های مهارتی و ارزیابی آنان انجام می‌شود. متخصصان این حوزه می‌توانند در شناسایی مجموعه‌ای کامل از مهارت‌ها و کارهایی که با توانایی‌های خاص شما مطابقت دارند، به شما کمک کنند.

بررسی گزینه‌های شغلی

مشاوره شغلی به شما کمک می‌کند تا بتوانید با دیدی عمیق‌تر به گزینه‌های شغلی پیش رو نگاه کنید. در انتخاب شغل، اکثر افراد از تطابق شغل با نقاط قوت و مهارت‌هایشان اطمینان ندارند. به بیانی دیگر، نمی‌توانند صددرصد تضمین کنند که با استفاده از توانایی‌های موجودشان، می‌توانند از پس شغل موردنظر بربیایند یا خیر.

اهمیت مشاوره شغلی زمانی مشخص می‌شود که نیاز به یک راهنما برای شناسایی شغل‌های مناسب داشته باشید. حتی اگر در حال تغییر شغلتان نیز باشید، باز هم در چنین شرایطی نیاز است که بدانید بهتر است به سراغ چه مشاغلی بروید. در این شرایط نیز می‌توانید از راهنمایی‌های یک متخصص مشاوره شغلی کمک بگیرید.

 

 

تدوین برنامه شغلی

یکی دیگر از موارد اهمیت مشاوره شغلی، مشخص شدن مسیر شغلی شماست. به عبارتی دیگر، ممکن است شما بدانید که چه شغلی مدنظرتان است، اما از اینکه چه مسیری را برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود باید بپیمایید، مطمئن نیستید! متخصصین مشاوره شغلی به شما کمک می‌کنند تا بتوانید یک برنامه جامع و عملی برای رسیدن به اهداف شغلی خود تدوین کنید.

تمرین و مرور جلسه مصاحبه

شرکت در جلسات متعدد مصاحبه شغلی می‌تواند استرس زیادی به افراد منتقل کند و سبب خستگی عصبی آنان شود. اما زمانی که در طول مسیر شغلی خود از مشاور شغلی کمک بگیرید، می‌توانید چندین بار جلسات مصاحبه و پرسش و پاسخ‌ها را با مشاور خود تمرین کنید و از بروز استرس‌های بیش از حد در روز مصاحبه، جلوگیری نمایید.

غلبه بر موانع

از دیگر موارد اهمیت رفتن به سراغ مرکز مشاوره شغلی در این است که یک متخصص می‌تواند در زمینه شناسایی و برخورد با مشکلاتی که بر سر راهتان است، کمکتان کند. به عنوان مثال اگر دچار اضطراب یا افسردگی شغلی شده باشید، این موارد آسیب‌های جدی به روند پیشرفت شما وارد می‌کند. بنابراین با مراجعه به یک مشاور می‌توانید به راحتی بر چنین موانعی غلبه کنید.

توسعه شبکه

تشکیل و توسعه شبکه شغلی برای بسیاری از افراد با توجه به تیپ شخصیتی که دارند، ممکن است بسیار سخت و دشوار باشد. اما خوب است بدانید که تشکیل شبکه، بخش مهمی از پیشرفت شغلی است. شبکه سازی می‌تواند تا حد زیادی در یافتن مشاغل و فرصت‌های شغلی جدید به شما کمک کند. به همین دلیل است که باید یاد بگیرید روابطتان را با همکاران خود رشد دهید و از فرصت‌های جدید بهره‌مند شوید. یک متخصص می‌تواند در تشکیل و توسعه شبکه بسیار تاثیرگذار باشد.

 

  • ۰۱/۰۳/۱۰

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی